Op 5 mei 1927 werd WIA opgericht door een dominee uit Kralingen. De sportieve successen van WIA zijn beperkt. Tot 1988 voetbalde WIA op het veld. In deze 61 jaar werden we soms kampioen, degradeerden we vaker en gingen de meeste wedstrijden verloren. Tekenend is dat het grootste feest losbrak toen het eerste team ooit een beslissende degradatiewedstrijd won… Sportieve successen stonden bij WIA dus niet voorop.Maar WIA kende in deze tijd een zeer bloeiend verenigingsleven, waar vriendschappen belangrijker waren dan sportieve prijzen.

In 1988 fuseerde het veldvoetbal met DZB Zevenkamp (inmiddels XerxesDZB). WIA ging verder als zaalvoetbalvereniging. Na een moeizame start is WIA uitgegroeid tot de grootste zaalvoetbalvereniging van Rotterdam.
Mede door Hugo Borst werd WIA landelijk bekend. Naast een TV-serie over het vierde zaalvoetbalteam van WIA schreef hij het boek ‘Alle ballen op Heintje’, een nostalgische terugblik op de WIA voetbaljaren vanaf 1970.
In 2017 vierde WIA het 90-jarig bestaan. Ter gelegenheid daarvan schreef Hans van Dongen een prachtig jubileumboek: WIA, al 90 jaar de leukste voetbalclub van Rotterdam. Kortom WIA is een prachtige voetbalclub met een rijke historie die uitgebreid beschreven en gefilmd is.