Promotie/ degradatie regeling WIA

0

Promotie- degradatieregeling algemeen
WIA-teams die kampioen worden promoveren het volgende seizoen automatisch naar een hogere klasse (ongeacht of het nummer van het team in het nieuwe seizoen wijzigt). Teams die laatste worden degraderen automatisch naar een lagere klasse.

Uitzondering op deze regel zijn de teams die uitkomen in de1ste klasse, de hoofdklasse of de topklasse. In de hoofd- en topklasse mag namelijk maar één WIA-team uitkomen. Hierdoor is het noodzakelijk om vanuit de vereniging aanvullende regels op te nemen over de promotie- degradatieregeling naar de hoofdklasse en topklasse.

Promotie-degradatieregeling Hoofd- en Topklasse
Er mag per competitie in de A categorie (hoofdklasse en topklasse) slechts één WIA team actief zijn. Om teams de mogelijkheid te geven om te kunnen promoveren is er bij WIA een aparte promotie- degradatieregeling hoofd- en topklasse. Voor WIA teams die kampioen worden en willen promoveren maar dat niet kunnen (omdat er in de hogere klasse al een WIA-team speelt) geldt de volgende promotie- degradatieregeling:

Promoveren naar de Hoofd- of Topklasse kan alleen bij een kampioenschap in de 1ste klasse of in de hoofdklasse. Als er een team reeds actief is in de klasse waar een kampioensteam naar zou promoveren, dan zal een beslissingswedstrijd (of beslissingscompetitie bij meerdere teams) gespeeld worden. Deze wedstrijden worden volgens KNVB reglementen gespeeld en alle spelers dienen lid te zijn van WIA. Bij gelijke eindstand beslissen strafschoppen. In gevallen waarin bovengenoemde regeling niet voorziet besluit het bestuur.

 

Voorbeeld 1

WIA 1 speelt hoofdklasse en WIA 2 speelt 1e klasse. WIA 2 wordt kampioen en WIA 1 handhaaft zich in de hoofdklasse. WIA 2 wil promoveren maar kan dat niet in verband met de KNVB regel dat slechts één team per vereniging in de hoofdklasse mag spelen. In dit geval zal WIA een beslissingswedstrijd organiseren.

De winnaar van de beslissingswedstrijd(en) komt daarna als WIA 1 uit in de hoofdklasse. De verliezer speelt dan als WIA 2 in de 1ste klasse.

Voorbeeld 2

WIA 1 speelt in de hoofdklasse en degradeert. WIA 2 en WIA 3 spelen in de 1ste klasse. WIA 2 is kampioen, WIA 3 handhaaft zich in de 1ste klasse. Volgend seizoen speelt WIA 2 in de hoofdklasse (als WIA 1) en spelen WIA 1 (als WIA 2) en WIA 3 in de 1ste klasse.

 

Voorbeeld 3

WIA 1 speelt in de hoofdklasse en degradeert. WIA 2 en WIA 3 spelen in de 1ste klasse handhaven en zich beiden. De KNVB stelt een extra plaats in de hoofdklasse beschikbaar en zowel WIA 1,2 als 3 willen hier gebruik van maken. In dat geval organiseert WIA een beslissingscompetitie. De winnaar hiervan speelt gaat als WIA 1 spelen in de hoofdklasse.

Comments are closed.